Головна » 2016 » Травень » 27

Давні зв’язки поєднували Крим і Україну. Економічні і соціальні відносини з Кримом встановилися ще у Х столітті, коли  князь Київський Володимир Святославович у Корсуні провів обряд свого хрещення, поширивши таким чином християнство  не тільки по всій Русі, а й серед кримського населення. Нашестя монголо-татар пригальмували дальший розвиток цих відносин.

Після розпаду Золотої Орди утворилося Кримське ханство. У ХV ст. воно потрапило у залежність від Туреччини. Відносини між Україною і Кримом стають  все міцнішими, хоча не завжди приязними і щирими. Більш дружніми вони стали, коли становище України і Криму стали схожими: перша потрапила в залежність Польщі, а Крим вже давно був васалом Туреччини. Запорозькі козаки прагнуть розвивати дружні стосунки з Кримським ханством в боротьбі з польськими  поневолювачами, а згодом і ... Читати далі »

Переглядів: 286 | Додав: zhashkivmuseum | Дата: 27.05.2016 | Коментарі (0)

Минуло 70 років з того часу, як на українських землях востаннє гриміли гармати. Та майже рік тому в наш дім прийшла непроханна гостя: дика, неоголошенна, братовбивча війна, яка кожного дня випробовує на мужність найкращих, найдостойніших синів України. Ми називаємо їх просто – Герої.

     Серед цих Героїв є чимало і наших земляків. Жашківчани Віталій Кравченко та Володя Павлюк різними шляхами потрапили на війну. Віталій пішов добровольцем в так звану зону АТО, а Володю мобілізували під час третьої хвилі часткової  мобілізації. Після навчань хлопці у складі 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади були відправлені на Схід. Їхня бригада несла оборону на блокпостах в м. Біловодську, потім в м. Макарові - на блокпосту “Сталінград” (так його назвали самі бійці через постійні обстріли і великі людські втрати), ... Читати далі »

Переглядів: 328 | Додав: zhashkivmuseum | Дата: 27.05.2016 | Коментарі (0)